Kata Kusyi Hirdan 10
Kusyi Hirdan 28 Jun 2017 PDF Cetak E-mail

KATA KUSYI HIRDAN

Aidilfitri 2017 Laughing

 

Assalamualaikum

Sekadar cerita...

Sudah Syawal keempat dah. Baharu saya sempat menulis di sini... Blog yang saya sangat sayangi :) Heheh...

Betul... walaupun saya mempunyai Facebook, page, Twitter, tapi, blog ini yang paling saya sayangi. Walau agak terlambat mengucapkan Salam Syawal kepada semua follower, rasa tak mengapakan. Kita tetap berjumpa di sini.

Saya dan Zul beraya di Kuala Kangsar, suatu yang saya nanti-nantikan sekali. Asalkan seperti tidak jadi ke sana kerana masalah-masalah tertentu, kemudian, di akhirnya Zul memberi lampu hijau untuk kami ke sana juga. Seronoknya Tuhan sahaja yang tahu. Walau hati tu hendak balik kampung beraya tetapi saya mengikut sahaja keputusan Zul. Kalau dia kata balik ke sanalah, ke sanalah. Kalau tidak, mungkin dia ada agenda lain.

Selamat hari raya, maaf zahir batin pada semua yang mengenali saya secara live atau pun sekadar mengikuti perjalanan blog ini. Alhamdulilah, kita diberi Allah peluang untuk menikmati Ramadhan dan Syawal sekali lagi. Tahun hadapan belum tahu lagi...

Inilah warna baju raya kami tahun ini. Warna cekelat. Kiss

Satu Syawal juga petanda penamat program Ramadhan Superfrends, kumpulan amal saya, Zul dan Cik Kham. Penamat itu kami tandai dengan program agihan putu perak di Masjid Ubudiah, Bukit Chandan, Kuala Kangsar usai solat sunat Aidilfitri. Merancang program ini memang awal-awal lagi buat saya teruja. Ia bermula dengan mengumpul dana putu perak dan membuat tempahan. Orang Perak tahulah kuih ini... Kuih tradisi yang sentimental pada kami.

Di hari yang ditunggu... pagi-pagi lagi kami sudah bersedia. Parking kereta oren awal-awal di tempat yang paling strategik dan dekat pintu pagar biasa seperti tahun sebelumnya. Jumlah 600 putu perak? Sikit sangat bunyinya berbanding jemaah yang ada. Saya menganggarkan jemaah sekitar 2000 orang rasanya.

Tapi... walaupun jumlahnya sedikit, nak mengagihkan 600 putu, dengan volunteer yang terhad, dengan suasananya, yang pada pengalaman kami yang lepas-lepas, memang bukan perkara mudah jugalah. Hati tu risau juga tetapi Zul tetap cool. Dia lebih excited pada program itu berbanding memikirkan apa yang bakal kami hadapi.

Dua hari sebelumnya, banyak kali saya berpesan pada dua anak buah yang kecil, Umairah, 14 dan Nafisah, 8, habis saja solat cepat2 datang ke pagar masjid, tolong wan chik (saya). Arah saya umpama seorang jeneral. Malam 1 Syawal selepas kami bertakbir bersama di rumah, sekali lagi saya mengingatkan dan suruh keduanya ulang. Mereka ulang. Nampaknya mereka faham. Emak mereka yang mendengar pun hairan dan tergelak.

Sebenarnya saya risau tentang orang yang menolong ni. Ada anak-anak buah dan adik serta ahli keluarga lain yang lebih besar tapi saya risau mereka sukar untuk keluar. Berbanding dua budak kecil ini. Mereka saya harap dapat segera meloloskan diri.

Mereka betul-betul datang secepat mungkin seperti yang diarahkan. Budak-budak. Jujur dan ikhlasnya jelas sekali. tetapi tapi kata Nafisah mereka tersekat juga sikit kerana jem manusia yang ramai sangat menuju ke pintu keluar hehehe. Waktu tu saya dan Zul mmg dah tak cukup tangan.

Selepas Nafisah dan Umairah, beberapa minit kemudian datang anak2 buah dan adik beradik yg lain datang membantu agihan. Lega. Baru dapat ambik gambar.

Ini tahun ketiga Superfrends anjurkan agihan putu sebegini. Setiap tahun jumlahnya meningkat. Kami excited setiap kali utk program ini. Yalah, ia program sedekah yang sangat unik. Putu perak, di masjid, di pagi raya, tak unik tu? Hehehe...

Prosesnya sekejap sangat. Mungkin sekitar 20 minit sahaja dah habis dah. Alhamdulillah, seperti mana ahli keluarga saya yang seperti sudah biasa dengan rutin ini, penerima juga merasakan begitu. Ada yang mengimbau insiden sama di tempat sama, dan kami mendengarnya. Harap tahun depan dapat diteruskan lagi dan jumlah putu juga bertambah. Abang ipar saya, Najmi turut cadangkan ditambah air kopi sekali.

Ada yang datang selepas putu habis... bertanya putu masih adakah atau tidak, ada budak-budak yang menangis kerana mahukan putu. Aduihhh... Kesiannya. InsyaAllah, kita bertemu lagi nanti.

Saya kongsikan gambar-gambarnya ya.

 

 

 

 

Jumpa lagi.

Alamat email ini dilindungi dari Spambot. Perlukan JavaScript untuk melihatnya

 

.

 

 

Comments  

 
#2 Anemonalove 2017-07-11 00:15
Hi fellas! Who wants to see me live? I have profile at HotBabesCams.com, we can chat, you can watch me live for free, my nickname is
Anemonalove , here is my pic:

https://3.bp.blogspot.com/-u5pGYuGNsSo/WVixiO8RBUI/AAAAAAAAAFA/JWa2LHHFI2AkHParQa3fwwHhVijolmq8QCLcBGAs/s1600/hottest%2Bwebcam%2Bgirl%2B-%2BAnemonalove.jpg
Quote
 
 
#1 GeorgiaX 2017-07-05 18:51
I must say you have high quality articles here.

Your posts should go viral. You need initial traffic only.
How to get massive traffic? Search for: Murgrabia's tools go viral
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Novel Kusyi Hirdan Terkini

Tarikh Hari Ini

Hadis Hari Ini

Daripada Abu Hurairah r.a, daripada Nabi SAW bersabda maksudnya: ”Sesiapa yang melepaskan sesuatu kesusahan seorang mukmin dari kesusahan-kesusahan dunia Allah akan melepaskan darinya satu kesusahan dari kesusahan hari Akhirat dan sesiapa melapangkan seorang yang berada di dalam kesempitan Allah akan melapangkan untuknya di dunia dan di akhirat dan sesiapa yang menutup keburukan saudaranya maka Allah akan menutup keburukannya di dunia dan akhirat dan Allah pasti menolong hamba-Nya selagi mana hambanya menolong saudaranya. Dan sesiapa mengikuti satu jalan untuk mencari ilmu Allah akan memudahkan untuknya jalan ke syurga. Tidak berkumpul satu kaum di dalam rumah dari rumah-rumah Allah dan saling belajar dan mengajar antara satu sama lain melainkan turunlah ketenangan atas mereka, rahmat meliputi mereka, para malaikat mengerumuni mereka dan Allah akan menyebut (nama-nama) mereka di sisi-Nya. Dan sesiapa yang kurang amalannya maka nasab (keturunannya) tidak akan dapat menyempurnakannya.”

Statistik Pengunjung

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini186
mod_vvisit_counterSemalam220
mod_vvisit_counterMinggu ini186
mod_vvisit_counterMinggu lepas2859
mod_vvisit_counterBulan ini10029
mod_vvisit_counterBulan Lepas9837
mod_vvisit_counterKeseluruhan710954

We have: 23 guests online
Your IP: 54.159.113.182
 , 
Today: Sep 24, 2017

Masa Itu Emas..