KATA KUSYI HIRDAN 13
Kusyi Hirdan 31 Julai 2017 PDF Cetak E-mail

KATA KUSYI HIRDAN


Ku Fuyah 3 days out

ETS-Alor Star-Satun-Hatyai

 

Assalamualaikum

Sekadar cerita...

Perancangan ke Satun, Thailand telah kami, saya, Zul, Cik Kham, Wan Rahmah, Puter dan Roih, rancang seawal bulan Ramadhan lagi. Macam upah le. Sebab waktu program di Sarawak, volunteer kami berharap dapat diberikan masa untuk bershopping langsung tak ada kesempatan. Mereka kena kerja kerja kerja. Program di Sarawak padat. Ikan terubuk pun kirim je kat orang beli hehehhe. Dapat sekejap pergi cari kek lapis sebelum ke airport.
Kami plan, ada rezeki, lepas program Street Dakwah Dhula Kedah, kita pi jalan ke Satun untuk makan tomyam yang sedap tu. Lalu ikut Wang Klian border. Itulah kisahnya... Sementelah, saya, Zul dan Cik Kham memang selalu sangat ke Satun kerana kami suka membeli barang-barang Superfrends di sana.

Sehinggalah ke beberapa hari nak ke program Dhuha Kedah nak berlangsung, baharu tahu Ku Fuyah, kakak saya nak mengikut sama. Dia dapat tahu perancangan kami nak ke Satun itu daripada Cik Kham dan bertanya bolehkah dia nak mengikut sama.

Kami beritahu, boleh. Tapi dengan syarat kena bantu program Kedah dulu sebab volunteer tak cukup. Dia setuju kerana sangat perlukan 'cuti' di samping teringim nak naik ETS.

Saya anak ke 9 dan Ku Fuyah yangketiga, jarak usia tu jauh. Dari sekecik2 saya ingat, Ku Fuyah dah menjaga kami. Dia bekerja sebagai guru kemudiannya dan dia jugalah yang menyara persekolahan kami. Kemudian sepanjang usianya juga dia menjaga Permaisuri Balu dan emak saudara istimewa kami, Ku Norma. Sampai sekarang, usianya pun 60 tahun. Bakti dia kepada kami sekeluarga sangat besar. Begitu juga pengorbanannya sebagai anak dan kakak.

Bila merancang last minit, baru menjadi. Banyak kali kita rancang berbulan-bulan, menjadinya tidak. Seluruh ahli keluarga saya take over bantu tugas Ku Fuyah. Kiranya beri dia cuti to enjoy herself.

Ku Fuyah naik Ets dengan anak buah kami, si Yaya dari Rawang dan terus ke Alor  Star. Abang yang menghantar di ke stesen keretapi berkongsi gambar mereka berdua yang tampak seronok sekali naik keretapi.

Sampai sahaja ke Alor Star, Ku Fuyah dan Yaya naik teksi ke Giant. Tugas telah menanti, kesian juga saya tengok mereka tetapi apakan daya, memang perlukan bantuan volunteer. Terus kena kerah buat kerja Superfrends. Selama ini pun dia hanya mampu tengok dari jauh je dan sangat teringin nak join program tapi itulah, dia menjaga orang tua. Besar pahalanya.

Dia sampai sekitar jam 1, terus menolong kami sampai le ke tengah malam. Di samping itu, petangnya mengikut grup kami ke Sungai Petani, beraya dengan wanita hebat Natipah Abu dan hantar cenderahati pada anak yatim di situ. Malamnya, mereka beramai-ramai makan durian bersama-sama di luar chalet penginapan. (Saya tak join kerana tak makan durian) Saya intai-intai juga, walaupun tengah malam, nampak semuanya seronok. Semuanya ahli keluarga. Kham dan Roih memang dah kenal keluarga saya semua dan kami anggap seperti keluarga sendiri.

Esok paginya kami dah kena berkumpul di Giant seawal jam 0730. Buat persiapan terakhir sebelum peserta datang. Ku Fuyah jadi volunteer, memastikan perjalanan program lancar, jadi tenaga pengajar memperbetul bacaaan al fatihah di slot tazkirah dhuha, basuh pinggang mangkuk, kemas itu ini dengan Ku Yan dan geng2 lain.

Program selesai sekitar zuhur selepas semua peserta dan volunteer makan tengah hari. Kami turut selesaikan solat juga di Giant.

Jam 3 petang, baharu kami bergerak sekereta ke Satun. Memang bersempit sedikit tetapi rela hehe... Patutnya auntie yang seorang lagi turut serta tetapi dia tidak jadi akhirnya. Kami sampai ke Satun menjelang Asar dan terus mencari tomyam. Hehehe. .

Kami menginap di hotel Meesuk, hotel murah je tapi sangat selesa, bersih dan ada wifi . Gituuu.

Malamnya kami berjalan ke Big C yang hampir tutup dan dinner dengan seronoknya menikmati makanan siap lagi.

Plannya keesokan hari akan shopping di town kecik itu, ke Makro dan dan makan2 lagi.

Beberapa kali Ku Fuyah  tanya, Hatyai jauh ke, macam mana roper Hatyai dan harap nanti-nanti dapatlah dia pergi.

Lalu, selepas breakfast kami berenam,  saya, Zul, Wan Rahmah, Cik Kham, Puter dan Roih bermeeting secara sindiket dan buat perkiraan. Hatyai hanya an hour 20 minutes away, time is still early, selepas singgah beli toaster Hello Kitty kita shoot ke Hatyai dan bawak dia ke town sekejap dan balancenya ke Pasar terapung Khlong Hei. Ditekankan, kita semua dah banyak kali pergi Hatyai so this time around, its Ku Fuyah time to enjoy more than us. Can we agree on that?

All of us agree. Cayalah. Semua sporting. Mungkin konsep Superfrends sepanjang masa ialah 'memberi kegembiraan pada orang lain' semua dah faham dan menyerap di hati.

 

Gambar atas : Ku Fuyah dan Yaya sedang menunggu ETS.

Gambar atas : Grup photo volunteer Superfrends

Gambar atas: Ku Fuyah dan Wan Rahmah di hadapan rumah anak yatim di Sungai Petani, lokasi Natipah Abu mengadakan rumah terbuka hari raya.

Gambar atas: Tengah malam makan deroyan.

Gambar atas: Di Khlong hei, Hatyai.

Gambar atas: Sesi makan makan di Hatyai. Semua menu sedap belaka.

Gambar atas : Ini di border Wangklian, Perlis.

 

Kami semua memang seronok, seronok dapat menghilangkan stress dan kepenatan kerja. Tetapi yang penting, dapat memberi keseronokan kepada Ku Fuyah.

Jumpa lagi.

 

Alamat email ini dilindungi dari Spambot. Perlukan JavaScript untuk melihatnya

 


 
<< Mula < Sblm 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seterusnya > Tamat >>
Page 7 of 108

Novel Kusyi Hirdan Terkini

Tarikh Hari Ini

Hadis Hari Ini

”Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sekiranya anak Adam memiliki satu lembah daripada harta, nescaya ia mahu yang kedua dan sekiranya ia mempunyai dua lembah nescaya ia mahu yang ketiga. Tidak akan memenuhi perut anak Adam melainkan tanah dan Allah sentiasa menerima taubat orang yang bertaubat."

Statistik Pengunjung

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini210
mod_vvisit_counterSemalam220
mod_vvisit_counterMinggu ini210
mod_vvisit_counterMinggu lepas2859
mod_vvisit_counterBulan ini10053
mod_vvisit_counterBulan Lepas9837
mod_vvisit_counterKeseluruhan710978

We have: 46 guests online
Your IP: 54.159.113.182
 , 
Today: Sep 24, 2017

Masa Itu Emas..